آشنایی با عایق های حرارتی مطابق با مبحث ۵ مقررات ملی ساختمان ویرایش سال ۹۶

آشنایی با عایق های حرارتی مطابق با مبحث ۵ مقررات ملی ساختمان ویرایش سال ۹۶

آشنایی با عایق های حرارتی مطابق با مبحث ۵ مقررات ملی ساختمان ویرایش سال ۹۶

عایق های حرارتی مواد و مصالحی هستند که برای کاهش انتقل حرارت استفاده می شوند. میزان عایق بودن این مواد بستگی به ترکیب شیمیایی و یا ساختار فیزیکی آنها دارد.

فرآورده هایی عایق حرارتی محسوب می شوند که مقاومت حرارتی آنها بیش از ۰/۵ متر مربع کلوین بر وات و ضریب هدایت حرارتی آنها کمتر از ۰/۰۶۵ وات بر منرکلوین باشد.

دسته بندی عایق های حرارتی:

الف) پشم معدنی: دارای ماهیت و ظاهر پشم گونه که از سنگ، سرباره یا شیشه مذاب ساخته می شود. که شامل پشم شیشه، پشم سنگ، پشم سرباره می شود.

ب) پلاستیک های سلولی: پلاستیک هایی که در آنها چگالی فرآورده، در اثر وجود حفره های کوچک متعدد کاهش یافته است. این حفره ها که ممکن است به هم ارتباط داشته باشند در سرتاسر ماده توزیع می شوند. شامل پلی استایرن منبسط، فوم پلی استایرن اکسترود شده، فوم پلی یورتان، فوم الاستومری قابل انعطاف می شود.

پ) رس منبسط: ماده ای دانه ای که از کانی های رسی منبسط شده بر اثر حرارت ساخته می شود

ت) پرلیت منبسط: ساخته شده از سنگ طبیعی آتشفشانی که در اثر حرارت منبسط می شود تا تشکیل ساختاری سلولی دهد.

ث) تخته پرلیت منبسط: تخته عایق حرارتی صلبی است که از پرلیت منبسط، الیاف مسلح کننده و مواد چسباننده ساخته می شود.

ج) عایق سلولزی: ساخته شده از چوب، کاغذ یا مواد خام کاغذ با چسباننده ها و کندسوزکننده ها است.

چ) شیشه سلولی: مصالح عایق کاری صلبی است که از شیشه منبسط با یک ساختار سلول بسته ساخته می شود.

ح) فرآورده های الیاف چوب: فرآورده های عایق کاری که از الیاف چوب با افزودن مواد چسباننده یا بدون آن و یا افزودنی های ساخته می شود.

ایمنی، بهداشت و ملاحظات زیست محیطی:

الف) عایق های پشم معدنی ممکن است سبب ایحاد حساسیت پوستی و خارش شود.

ب) پشم های معدنی غیرقابل اشتعال اند، اما اگر روکش آنها کاغذی باشد، طبعا می سوزد.

پ) الیاف آزبستی که از سیلیکات های طبیعی با ساختار بلوری به شکل رشته های باریک تشکیل می شود، به سبب خطر آن برای سلامتی انسان، نباید در ساخت فرآورده های عایق کاری حرارتی استفاده شود.

ت) مشکلات عایق های پلیمری فومی شامل قابلیت اشتعال، زباله سازی و تجزیه نشدن باطله های آنها در طبیعت است.

ث) استفاده از هر نوع محصول پلیمری محدود به دماهای خاص کاربرد می باشد. برخی از پلیمرها از جمله پلی یورتان و پلی ایزوسیانورات در هنگام آتش سوزی و یا در معرض حرارت بالا تجزیه شده و گازهای سمی از خود متصاعد نموده و منجر به مسمومیت می گردند.

ج) آژانس بین المللی مطالعات سزطان، پشم سنگ و پشم سرباره را به عنوان مصالح غیرسرطان زا برای بشر طبقه بندی کرده است. به دلیل طبیعی بودن پشم معدنی، دفع ضایعات آن برای محیط زیست خطری ایجاد نمی کند. اما به دلیل پایداری زیاد آن، رها کردن ضایعات در طبعیت نه تنها توصیه نمی شود، بلکه غیراقتصادی است. می توان به راحتی ضایعات پشم معدنی را خرد کرده و دوباره به عنوان پشم معدنی فله ای استفاده کرد.

بسته بندی، حمل و نگهداری عایق های حرارتی:

الف) عایق های رولی را بصورت منفرد و عایق های تخته ای را بصورت چندتایی بسته بندی می کنند. مقدار مناسبی از عایق فله ای را در هر بسته قرار می دهند. بسته بندی باید در شرایط محیطی خشک انجام شود.

ب) رطوبت جذب شده توسط هایق اثر قابل ملاحظه ای بر میزان ضریب هدایت حرارتی آن دارد. عایق های حرارتی بویژه آنهایی که جذب آب زیاد دارند باید در بسته بندی های مناسب پلاستیکی حمل شوند.

پ) در صورتی که عایق حرارتی حساس به نور، رطوبت و یا حرارت باشد در هنگام بسته بندی و حمل باید از ورقه های پلاستیکی مات و ظروف مات و یا بسته بندی کامل استفاده شود.

ت) عایق های حرارتی باید در مکان های تمیز و سرپوشیده نگهداری شده و از آلودگی آنها با خاک، مواد مضر و به ویژه یخ و برف و رطوبت جلوگیری شود.

ث) هنگامی که پشم معدنی در فضای باز انبار می شود، باید پوشش عایق رطوبت بر روی پالت قرار داده شود. باید اطمینان حاصل شود که عایق به طور مستقیم در تماس با سطح زمین، باران یا برف و در معرض تابش خورشید نیست.

مبحث پنجم مقررات ملی ساختمان تحت عنوان مصالح و فرآورده های ساختمانی از منابع آزمون صلاحیت های (نظارت، اجرا) رشته عمران و صلاحیت (نظارت و اجرا) رشته معماری می باشد. از اینرو داوطلبان آزمون می توانند از منابع مطالعاتی زیر جهت موفقیت در آزمون استفاده نمایند:

نمونه سوالات مبحث ۵ مقررات ملی ساختمان مصالح و فرآورده های ساختمانی (تست های تالیفی)

کلیدواژه های آزمون نظام مهندسی

آزمون آنلاین مبحث ۵ مقررات ملی (مصالح و فرآورده های ساختمانی)

پاسخ تشریحی سوالات مبحث ۵ در آزمون اجرا عمران مهر ۹۹

پاسخ تشریحی سوالات مبحث ۵ آزمون نظارت عمران مهر ۹۸

پاسخ تشریحی تست های مبحث ۵ در آزمون اجرا عمران مهر ۹۸

پاسخ تشریحی تست های مبحث ۵ در آزمون نظارت معماری مهر ۹۸

آشنایی با فرآورده های سیمانی مورد استفاده در ساختمان بر اساس مبحث ۵

دیدگاهتان را بنویسید