آشنایی با ضوابط کاشی سرامیکی مورد استفاده در صنعت ساختمان براساس مبحث پنجم مقررات ملی ساختمان
کاشی سرامیکی یکی از مصالح ساختمانی است که با خواص مختلف و روش های ساخت متفاوت تولید می شود. از کاشی برای پوشش کف، دیوار، نما و بخش های داخلی ساختمان مانند راه پله و کف و … استفاده می شود.
هر کاشی که تولید می شود دارای کارکرد مشخصی است. این کارکرد به طور واضح و روشن بر روی جعبه آن درج می شود.
مواد تشکیل دهنده:
کائولن، خاک رس، بال کلی، فلدسپات، دولومیت، شاموت و برخی کانی های دیگر که به صورت دانه های کوچک تر از ۰/۱ میلیمتر در می آیند. در برخی از کاشی ها از مواد رنگی استفاده می شود.
دسته بندی کاشی ها:
الف) روش تولید: ۱) روش اکسترودی، ۲) روش پرس خشک، ۳) دیگر روش های تولید
ب) مقدار جذب آب: ۱) کاشی های با جذب آب کم (کمتر از ۳ درصد)، ۲) کاشی ها با حذب آب متوسط (۳-۱۰ درصد) در زیر گروه (۳-۶درصد) و (۶-۱۰ درصد)، ۳) کاشی های با جذب آب بالا (بیش از ۱۰ درصد)
پ) نوع نصب: ۱) تکی، ۲) گروهی
ت) محل مصرف: ۱) کاشی های دیواری، ۲) کاشی های کف
ث) پوش روی: ۱) لعاب دار، ۲) بدون لعاب
ایمنی و بهداشت و ملاحظات زیست محیطی کاشی ها:
الف) استفاده از کاشی های لعاب دار که در لعاب آنها ترکیباتی مانند اکسیدهای سرب و کادمیم وجود دارد، برای محیط زیست زیان بخش است.
ب) کارکنان محل انباشت بسته های کاشی، باید به تجهیزات حفاظت شخصی مجهز باشند. استفاده از کلاه ایمنی، کفش و پوتین کار، دستکش و لباس های ایمنی برای کارگزان الزامی است.
بسته بندی، حمل و نگهداری کاشی ها:
الف) کاشی ها عمدتا در جعبه های مقوایی یا پوشش پلاستیکی پرس شده بسته بندی می شوند.
ب) حمل کاشی باید به گونه ای انجام شود که جابجایی و امکان آسیب دیدگی به حداقل برسد. حمل کارتن ها و یا پالت های حاوی کاشی با استفاده از وسایل نقلیه مانند لیفتراک و در بعضی از موارد با استفاده از چرخ دستی صورت می گیرد. در هوای بارانی استفاده از برزنت و چادر برای حفاظت کارتن ها الزامی است.
پ) زمانی که چند نوع کاشی مختلف اعم از کوچک و بزرگ، سنگین یا سبک روی وسیله نقلیه قرار می گیرد، باید بسته های مربوط به کاشی ضعیف و آسیب پذیر را در عقب وسیله نقلیه و یا روی بسته های کاشی بزرگتر و مقاومتر قرار داد تا از آسیب دیدگی کاشی های کوچک و ضعیف جلوگیری به عمل آید.
ت) توصیه می شود محصولات در انباری تمیز، خشک، به دور از انجماد و قابل قفل شدن نگهداری شوند تا از جابجا شدن اضافی، سرقت و آسیب جلوگیری شود. انبار نگهداری جعبه های کاشی باید تا حد امکان سرپوشیده باشد. کاشی های پرسلانی به دلیل جذب آب خیلی کم به توجه ویژه آب و هوایی و دما و رطوبت خاصی نیاز ندارند و حتی در فضای باز نیز می توانند نگهداری شوند. این کاشی ها یخ نخواهند زد مگر این که ترک داشته باشند.
ث) نگهداری کاشی ها در انبار باید با فاصله از کف انبار باشد. چنانچه بسته های کاشی با پالت از کارخانه ارسال شده است به همان صورت انبار شود. ارتفاع انباشت بسته های کاشی به حالت افقی بر روی هم نباید بیش از ۴ ردیف باشد. کاشی های ضخیم تر باید در زیر و کاشی های نازک تر در رو قرار گیرند. چنانچه تعداد بسته های کاشی زیاد باشد باید انباشت آنها به صورت عمودی و آجر چین صورت گیرد.
ج) کاشی ها باید به گونه ای انبار شوند که برچسب آنها قابل مشاهده باشند و از پلاستیک بسته بندی کارخانه نباید خارج شوند. در انبار سرپوشیده بسته های پالت بدون شرینگ مشکلی ایجاد نمی کند اما در انبارهای روباز باید همه پالت ها شرینگ شده باشند.
دواطلبان آزمون نظام مهندسی ساختمان برای تسلط بیشتر نسبت به مباحث مقررات ملی می توانند از منابع گردآوری شده در سایت کلیدواژه استفاده نمایند:
نمونه سوالات مبحث ۵ مقررات ملی ساختمان مصالح و فرآورده های ساختمانی (تست های تالیفی)
کلیدواژه های آزمون نظام مهندسی
آزمون آنلاین مبحث ۵ مقررات ملی (مصالح و فرآورده های ساختمانی)
پاسخ تشریحی سوالات مبحث ۵ آزمون نظارت عمران مهر ۹۸
آشنایی با الزامات سیمان هیدرولیکی در صنعت ساختمان براساس مبحث ۵ مقررات ملی
آشنایی با فرآورده های سیمانی مورد استفاده در ساختمان بر اساس مبحث ۵