آشنایی با الزامات سیمان هیدرولیکی در صنعت ساختمان براساس مبحث ۵ مقررات ملی

آشنایی با الزامات سیمان هیدرولیکی در صنعت ساختمان

آشنایی با الزامات سیمان هیدرولیکی در صنعت ساختمان براساس مبحث ۵ مقررات ملی

مبحث پنجم مقررات ملی ساختمان تحت عنوان (مصالح و فرآورده های ساختمانی) یکی از منابع آزمون رشته های عمران(نظارت و اجرا) و معماری (نظارت و اجرا) می باشد. در سلسله بررسی های مبحث ۵، در این نوشتار الزامات سیمان هیدرولیکی در صنعت ساختمان مورد بررسی قرار می گیرد.

تعریف سیمان هیدرولیکی:

ماده ای چسباننده ای است که در هوا و مجاورت آب و جایی که هوا نیست، گیرش حاصل می کند و سخت می شود. این ماده در ساختن بتن و ملات های سیمانی به کار می برند.

دسته بندی سیمان های هیدرولیکی:

الف) سیمان های پرتلند: که از آسیاب کردن کلینکر و سنگ گچ یا سولفات کلسیم متبلور خام در کارخانه های سیمان و در پنج نوع طبقه بندی می گردد.

ب) سیمان های آمیخته: که جز اصلی آنها کلینکر سیمان پرتلند است و دارای مقادیری از مواد مناسب، مانند پوزولان های طبیعی، مصنوعی، یا مواد افزودنی ویژه جایگزین سیمان پرتلند است.

پ) سیمان سفید: سیمانی است که در تولید آن از مواد اولیه ای که ترکیبات رنگزای آن (عمدتا آهن و منگنز) در حد مجاز باشد، استفاده می شود. این نوع سیمان عمدتا در نماسازی، بندکشی، اجزای بنایی و کارهای تزئینی کاربرد دارد.

ت) سیمان پرتلند رنگی: از افزودن رنگدانه های معدنی (بدون داشتن واکنش شیمیایی) به سیمان پرتلند معمولی یا سفید بدست می آید. در ساخت سیمان های رنگی باید از رنگدانه هایی استفاده شود که در برابر عوامل جوی و تابش نور پایدار باشند.

ایمنی، بهداشت و ملاحظات زیست محیطی

الف) از پراکنده شدن سیمان در هوا به علت وجود مقادیر کمی آهک و اکسیدهای قلیایی که سبب آسیب به پوست یا چشم می شوند جلوگیری بعمل آید.

ب) لازم است هنگام کار با سیمان از دستکش، ماسک و عینک مناسب و همچنین لباس آستین بلند استفاده شود.

پ) در صورت تماس سیمان با پوست خیس و عرق دار یا چشم، در کوتاهترین زمان ممکن محل تماس با آب تمیز و زیاد شسته شود. چنانچه گرد سیمان مدتی با پوست مرطوب در تماس بوده است، توصیه می شود پس از شستشوی با آب، از محلول رقیق سرکه برای شستن پوست نیز استفاده گردد.

بسته بندی، حمل و نگهداری

الف) سیمان های پرتلند باید در کیسه های مقاوم و قابل انعطاف بسته بندی شود، به گونه ای که رطوبت و مواد خارجی نتوانند به داخل آن نفوذ کنند.

ب) وزن اسمی هر کیسه سیمان پرتلند ۵۰ کیلوگرم می باشد.

پ) سیمان های کیسه ای باید براسا نوع به طور جداگانه در انبار نگهداری شوند، به گونه ای که امکان اشتباه آنها با هم وجود نداشته باشد.

ت) سیمان های کیسه ای باید بر روی کف خشک، که دست کم به اندازه ۱۰۰ میلیمتر از سطح اطراف خود بالاتر باشد، قرار گیرند.

ث) در مناطق خشک حداکثر تعداد کیسه سیمان که می توان بر روی هم انبار کرد ۱۲ پاکت است، مشروط بر این که ارتفاع کل آنها از ۱/۸ متر تجاوز نکند. اعداد فوق در مناطق شرجی و با رطوبت نسبی بیش از ۹۰ درصد، به ترتیب ۸ پاکت و ۱/۲ متر می باشد.

ج) کیسه های سیمان در همه مناطق باید حداقل ۳۰۰ میلیمتر از دیوارها و ۶۰۰ میلیمتر از سقف فاصله داشته باشند.

چ) در مناطق و در فصل هایی که احتمال بارندگی وجود داشته باشد، کیسه های سیمان یا باید در انبارهای سرپوشیده نگهداری شود و یا اینکه روی آنها با ورقه های پلاستیکی پوشانده شده و این ورق ها به نحو کاملا مطمئنی در اطراف پایدار و محکم شوند.

ح) سیمان های کیسه ای باید در مناطق با رطوبت نسبی بیش از ۹۰ درصد، تا حداکثر ۴۵ روز پس از تولید و در سایر مناطق تا حداکثر ۹۰ روز پس از تولید مصرف شوند و اگر بنا به دلایل غیرقابل اجتناب این امر میسر نشد، این سیمان ها باید قبل از مصرف مورد آزمایش قرار گیرند.

خ) انواع سیمان های سفید باید در پاکت های به رنگ سفید بسته بندی شوند.

د) سیلوهای سیمان و شالوده های آنها باید از دیگاه سازه ای محاسبه و طراحی شده باشند.

ذ) سیلوهای سیمان باید مجهز به تراز نما، بای تعیین موقعیت تراز سیمان در داخل سیلو و نیز دریچه ای در پایین برای میل زدن، در صورت طاق زدن سیمان باشند.

ر) از آنجا که انتقال سیمان از مخزن کامیون به داخل سیلو به کمک هوای فشرده صورت می گیرد و در نتیجه سیمان به تدریج متورم می شود، نباید بیش از ۸۰ درصد ظرفیت اسمی سیلوها را پر کرد.

ز) سیمان نگهداری شده در سیلو، باید حداکثر ۹۰ روز پس از تولید مصرف شود و اگر بنا به دلایل غیرقابل اجتناب این امر امکان پذیر نشد، باید قبل از مصرف تحت آزمایش های استاندارد سیمان قرار گیرد.

س) سیمان های فله ای را باید براساس نوع آنها به طور جداگانه نگهداری کرد، به گونه ای که امکان اشتباه آنها با هم وجود ناشته باشد. نوع سیمان موجود در هر سیلو باید به نحو مناسبی مشخص شود.

دواطلبان آزمون نظام مهندسی ساختمان برای تسلط بیشتر نسبت به مباحث مقررات ملی می توانند از منابع گردآوری شده در سایت کلیدواژه استفاده نمایند:

نمونه سوالات مبحث ۵ مقررات ملی ساختمان مصالح و فرآورده های ساختمانی (تست های تالیفی)

کلیدواژه های آزمون نظام مهندسی

آزمون آنلاین مبحث ۵ مقررات ملی (مصالح و فرآورده های ساختمانی)

پاسخ تشریحی سوالات مبحث ۵ آزمون نظارت عمران مهر ۹۸

دانلود دفترچه سوالات آزمون ورود به حرفه مهر ۹۹ (نظام مهندسی – نظام کاردانی – معماران تجربی)

دیدگاهتان را بنویسید