سنگ های ساختمانی و ملاحظات اجرایی آنها بر اساس مبحث پنجم مقررات ملی ساختمان
در این نوشته از سایت کلید واژه به سنگهای ساختمانی میپردازیم، سنگ ها از دیرباز تا کنون یکی از پرکاربردترین مصالح ساختمانی می باشند که از مواد سخت و مقاوم تشکیل شده که دارای مقاومت در برابر سایش، شستشو، حرارت و رطوبت، تغییرات آب و هوایی می باشند.
از اینرو در فصل ششم مبحث پنجم مقررات ملی ساختمان تحت عنوان «مصالح و فرآورده های ساختمانی» به موضوع سنگ های ساختمانی پرداخته شده است که در این نوشتار قصد داریم به معرفی و الزامات سنگ های ساختمانی بپردازیم.
تعریف سنگ:
سنگ طبیعی جسمی است که از یک یا چند کانی تشکیل شده است.
سنگ مصنوعی فرآورده ای صنعتی است که از مخلوط سنگدانه ها (اساسا دارای منشا سنگ طبیعی)، افزودنی ها و چسب ساخته شده است. چسب می تواند رزین، سیمان هیدرولیکی یا مخلوطی از هر دو باشد.
مهمترین کاربردهای سنگ در ساخت و ساز:
الف) به شکل بلوک در ساختمان سازی، سدسازی، باراندازها، دیوارهای جانپناه و مانند آنها
ب) به شکل بریده، برای مصارف تزیینی، نما و کف ساختمان
پ) استفاده به عنوان سنگفرش
دسته بندی سنگ ها:
از نظر منشا و طرز تشکیل به سنگ های آذرین، رسوبی و دگرگونی دسته بندی می شوند.
دسته بندی سنگ های طبیعی: که در نما و پوشش کف استفاده می شوند به قرار زیر است:
الف) سنگ آهک ساختمانی:سنگ رسوبی که اساسا متشکل از کربنات کلسیم یا کربنات دوگانه کلسیم و منیزیم (دولومیت) و یا ترکیبی از هر دو است.
ب) گرانیت: سنگ آذرین نفوذی بلوری، با دانه های تقریبا مساوی، حاوی کوارتز و فلدسپات ها قلیایی که معمولا مقداری میکا و هورنبلند و نیز مقادیر متفاوتی از دیگر فلدسپات ها و کانی های فرعی در آن وجود دارد، که تنها تعداد اندکی از آنها جز پیریت و گارنت با چشم غیرمسلح قابل دیدن هستند.
پ) سنگ کوارتز ساختمانی: این سنگ ها براساس مقدار سیلیس آزاد آن، به سه گروه ماسه سنگ، ماسه کوارتزی و کوارتزیت دسته بندی می شوند.
ت) مرمر و مرمریت: سنگی کربناتی دگرگونی که به علت تبلور مجدد تحت حرارات و فشار در دوره دگرگونی، دارای بافت بلوری مشخصی است و عمدتا از کانی های کلسیت و دولومیت، یا ترکیبی از آنها تشکیل شده است.
ث) تراورتن: نوعی سنگ آهک رسوبی، با ساختار متخلخل و گاه لایه ای که از ته نشین شدن کربنات کلسیم در چشمه ها، یا آب های گرم کربناتی تشکیل می شود. این سنگ بیشتر به رنگ های کرم، زرد، قهوه ای، خاکستری و سفید است.
ج) سنگ لوح (اسلیت): یک سنگ دگرگون شده ریز بلورین، که اغلب حاصل دگرگونی شیل و دارای کانی های میکا، کلریت و کوارتز است. مهمترین کاربرد سنگ لوح، چوشش دادن سقف های شیبدار است.
ملاحظات زیست محیطی و ایمنی:
الف) برش سنگ باید در یک محیط سرپوشیده با استفاده از آب انجام پذیرد.
ب) در هنگام برش سنگ باید از ماسک استفاده شود.
پ) از گرانیت در بیمارستان ها و فضاهای بسته مانند اتاق خواب ها نباید استفاده شود به دلیل میزان پرتوزایی بالا. اگر از تهویه هوا در این محیط ها استفاده شود می توان از تجمع گازهای پرتوزا مانند گاز رادون به آسانی جلوگیری کرد.
بسته بندی، حمل و نگهداری سنگ ها:
الف) بسته بندی باید دارای وزن و ابعاد مناسب حمل باشدو جابجایی آنها با لیفتراک ، بالابرها و دیگر وسایل رایج به نحو مناسب ممکن باشد.
ب) محاظت از سنگ ها در تمام مراحل کار به خصوص سوح خارجی. برای این کار می توان از قطعات باریک چوب، پارچه کنفی یا روکش پلی اتیلن استفاده کرد.
پ) پس از پایان عملیات ساختمان سازی، سنگ باید از گرد و غبار، ملات و دیگر ذزات پاک شود. هنگام برداشتن و جمع کردن داربست ها نیز باید مراقب بود که لکه های زنگ لوله ها سنگ نما را آلوده نکند و به آن ضربه وارد نشود.
ت) توصیه می شود از سنگ های تیره در نمای ساختمان استفاده نشود، زیرا ممکن است بر اثر تابش آفتاب رنگ آنها محو شود.
ث) برای شستن سنگ، بهتر است از آب استفاده شود. برای تمیز کردن گرانیت ها می توان برس مویی غیرفلزی و محلول های شوینده رقیق و مناسب به کار برد. مرمرها را نیز می توان با آب و محلول های شوینده رقیق تمیر نمود. از مصرف شوینده های اسیدی و قلیایی اسید کلریدریک، محلول آمونیوم و سود سوزآور خودداری شود.
مبحث ۵ مقررات ملی ساختمان یکی از منابع آزمون رشته های عمران (نظارت و اجرا) و معماری (نظارت و اجرا) می باشد، از اینرو به داوطلبان آزمون نظام مهندسی توصیه می شود برای تسلط بیشتر به این مبحث از منابع زیر استفاده نمایند:
کلید واژه های آزمون نظام مهندسی
پاسخ تشریحی سوالات مبحث ۵ در آزمون نظارت عمران مهر ۹۶
پاسخ تشریحی سوالات مبحث ۵ آزمون نظارت عمران مهر ۹۸
آزمون آنلاین مبحث ۵ مقررات ملی (مصالح و فرآورده های ساختمانی)
پاسخ تشریحی سوالات مبحث ۵ آزمون نظام مهندسی معماری اجرا مهر۹۶
چرا سنگ نماهارو موقع ساخت پیچ نمیکنن که نریزه بعدا. واقعا یه همچین قانونی کمه تو ایران.