آشنایی مختصر و مفید با آزمون نظام مهندسی ساختمان و دریافت پروانه صلاحیت حرفه ای

آشنایی مختصر و مفید با آزمون نظام مهندسی ساختمان

آشنایی مختصر و مفید با آزمون نظام مهندسی ساختمان و دریافت پروانه صلاحیت حرفه ای

ثبت نام آزمون نظام مهندسی ساختمان در ۷ رشته عمران، معماری، تاسیسات برقی، تاسیسات مکانیکی، شهرسازی، ترافیک و نقشه برداری در هرسال با همکاری سازمان سنجش آموزش کشور در دونوبت انجام می شود که غالبا هر نوبت، در یک نیمه از سال خواهد بود. اخبار مربوط به ثبت نام این آزمون در سایت معاونت مسکن و ساختمان به آدرس inbr.ir و همچنین درقسمت اخبار همین سایت کلید واژه اعلام می شود.

توصیه ای که به داوطلبان آزمون می شود این است که حتما قبل از ثبت نام، دفترچه راهنمای آزمون را مطالعه نمایند.

فارق التحصیلان رشته های ۷ گانه با ثبت نام و قبولی در این آزمون امکان دریافت پروانه صلاحیت حرفه ای را خواهند داشت که می توانند با این پروانه اقدام به تاسیس شرکت و دفاتر فنی و مهندسی نمایند یا به عنوان شخص دارای صلاحیت حرفه ای با دفاتر مهندسی همکاری نماید یا در طرح ارجاع نظام مهندسی استان شرکت نماید.

زیرشاخه های مرتبط با رشته های ۷ گانه که امکان ثبت نام در آزمون نظام مهندسی ساختمان را دارند به شرح زیر می باشد:

  1. رشته های مرتبط با مهندسی عمران: مهندسی عمران – عمران آب، مهندسی عمران – ساختمان سازی، مهندسی عمران – عملی، مهندسی عمران – دبیری فنی، مهندسی عمران – ساختمان، مهندسی عمران – کاربردی، مهندسی عمران – تکنولوژی عمران، مهندسی عمران – عمران روستایی، مهندسی عمران – راه سازی، مهندسی عمران – خط و ابنیه – معادل لیسانس مهندسی عمران – عمران
  2. رشته های مرتبط با مهندسی معماری: دبیری فنی معماری – معماری سنتی – مهندسی معماری – مرمت و احیای بناهای تاریخی
  3. رشته های مرتبط با تاسیسات برقی: مهندسی برق – مخابرات، مهندسی کنترل و ابزار دقیق – مهندسی تکنولوژی کنترل و ابزار دقیق – دبیری فنی برق (قدرت) – معادل کارشناسی برق (قدرت) – مهندسی برق، کنترل
  4. رشته های مرتبط با تاسیسات مکانیکی: معادل کارشناسی تاسیسات مکانیکی (حرارت و سیالات)، دبیری فنی مکانیک (حرارت و سیالات)، کارشناسی مهندسی مکانیک (طراحی و جامدات)
  5. رشته های مرتبط با شهرسازی: شهرسازی – محوطه سازی و طراحی فضای سبز، شهرسازی – طراحی شهری، شهرسازی، مهندسی محیط – شهرسازی، کارشناس ارشد برنامه‌ ریزی محیط یا محیط‌ زیست
  6. رشته های مرتبط با ترافیک: راه و ترابری، معادل کارشناسی مهندسی ترافیک
  7. رشته های مرتبط با نقشه برداری: معادل کارشناسی مهندسی نقشه‌ برداری

ذکر این نکته ضروری است که حتما قبل از ثبت نام در این آزمون با مراجعه به سازمان نظام مهندسی استان از اعتبار مدرک تحصیلی اطمینان حاصل نمود.

شرط اصلی و مهم شرکت در این آزمون داشتن حداقل سوابق حرفه ای پس از دریافت مدرک تحصیلی مورد تایید نظام مهندسی ساختمان می باشد که به قرار زیر است:

  1. دارندگان مدرک کارشناسی با حداقل ۳ سال سوابق کار حرفه ای
  2. دارندگان مدرک کارشناسی ارشد با حداقل ۲ سال سوابق کار حرفه ای
  3. دارندگان مدرک دکتری با حداقل ۱ سال سوابق کار حرفه ای

برای شرکت در آزمون نظام مهندسی ساختمان الزامی به عضو بودن در سازمان نظام مهندسی استان نیست. افرادی که عضو سازمان هستند این امتیاز را دارند که نتایج آزمون این افراد زودتر از دیگران به سازمان نظام مهندسی استان ارسال می گردد.

همچنین در مورد آقایان نداشتن کارت پایان خدمت منعی برای حضور در آزمون نمی باشد فقط باید توجه داشته باشند که برای دریافت پروانه صلاحیت حتما باید کارت پایان خدمت را به سازمان نظام مهندسی استان محل سکونت ارائه دهند.

اعتبار نتایج آزمون نظام مهندسی از زمان آزمون به مدت حداکثر ۴ سال می باشد که در این مدت حتما باید نسبت به دریافت پروانه اشتغال اقدام نمود.

صلاحیت های رشته های ۷ گانه نظام مهندسی به شرح زیر می باشد:

  1. مهندسی عمران: طراحی، نظارت،اجرا
  2. مهندسی معماری: طراحی، نظارت، اجرا
  3. تاسیسات برقی: طراحی، نطارت
  4. تاسیسات مکانیکی: طراحی، نظارت
  5. شهرسازی: شهرسازی
  6. ترافیک: ترافیک
  7. نقشه برداری: نقشه برداری

داوطلبان رشته های عمران، معماری، برق و مکانیک باید در هر صلاحیت بطور جداگانه ثبت نام نمایند چون آزمون هر صلاحیت در باز های زمانی متفاوت برگزار می شود.

منابع آزمون صلاحیت های مختلف رشته های ۷ گانه، در زمان ثبت نام در سایت معاونت مسکن و ساختمان (inbr.ir) و همچین همین سایت به اطلاع شرکت کنندگان در آزمون می رسد.

در صورت قبولی در آزمون نظام مهندسی داوطلبان به سازمان نظام مهندسی استان محل سکونت یا نمایندگی های این سازمان در شهرستان ها مراجعه نموده و مراحل دریافت پروانه اشتغال را از واحد پذیرش سازمان پیگیر شوند.

با توجه به صلاحیت قبولی در آزمون دوره های توجیهی تخصصی توسط سازمان برگزار می شود که داوطلبان ملزم به حضور در این دوره ها هستند. همچنین یک دوره توجیهی عمومی الزامی برای آشنایی با سازمان نظام مهندسی برگزار می شود که فقط یک بار باید در آن حضور پیدا کرد.

پس از گذراندن دوره توجیهی عمومی و تخصصی داوطلبان به واحدآموزش سازمان مراجعه و مدرک حضور و قبولی در دوره های را دریافت و با توجه به برنامه زمانی اعلامی توسط سازمان نظام مهندسی استان مدراک مورد نیاز مربوط به دریافت هر صلاحیت را را به واحد پذیرش تحویل نمایند.

آن دسته از قبول شدگان آزمون که عضو سازمان نیستند به سازمان مراجعه و مراحل عضویت را جویا شوند که در بشتر استان ها به صورت اینترنتی انجام می شود.

در پایان به این نکته اشاره می شود که می توان در سازمان نظام مهندسی ساختمان استان عضو بود و پروانه صلاحیت حرفه ای را دریافت نکرد و فقط از مزایای که سازمان برای اعضا قائل می شود استفاده نمود.

برای پیگیری اخبار مربوط به ثبت نام در این آزمون و قبولی در آن می توانید از مطالب زیر استفاده نمایید.

اخبار آزمون نظام مهندسی ساختمان

کلیدواژه های آزمون نظام مهندسی

تست های تالیفی آزمون نظام مهندسی 

فیلم های آموزشی همه رشته ها

دیدگاهتان را بنویسید