آشنایی با ایمنی در عملیات خاکی مطابق با مبحث ۱۲ مقررات ملی ساختمان

آشنایی با ایمنی در عملیات خاکی مطابق با مبحث ۱۲ مقررات ملی ساختمان

آشنایی با ایمنی در عملیات خاکی مطابق با مبحث ۱۲ مقررات ملی ساختمان

مبحث دوازدهم مقررات ملی ساختمان (ایمنی و حفاظت کار در حین اجرا – Safety and Precautions in Construction )که جزو منابع آزمون رشته عمران (اجرا و نظارت)، معماری (نظارت و اجرا)، تاسیسات مکانیکی (طراحی، نظارت و اجرا)، تاسیسات برقی (نظارت و اجرا)، شهرسازی و نقشه برداری می باشد.

عملیات خاکی:

خاکبرداری، خاکریزی، تسطیح زمین، گئدبرداری، پی کنی ساختمان ها، حفر شیارها، شمع ها،کانال ها، چاه ها و مجاری آب و فاضلاب با وسایل دستی یا مکانیکی.

گودبرداری:

به هر گونه حفاری و خاکبرداری در تراز پایین تر از سطح طبیعی زمین یا تراز زیر پی ساختمان مجاور گودبرداری اطلاق می شود.

قبل از شروع عملیات خاکی باید اقدامات زیر توسط سازنده انجام شود:

الف) زمین مورد نظر توسط شخص و یا اشخاص ذیصلاح از لحاظ استحکام و جنس خاک و همچنین پایداری ابنیه مجاور به دقت مورد بررسی قرار گیرد.

ب) روش، برنامه اجرایی گودبرداری و همچنین زمان شروع آن به همراه مجوز صادره توسط مرجع رسمی ساختمان در اختیار مهندس ناظر قرار گیرد.

پ) موقعیت تاسیسات زیرزمینی از قبیل چاه ها، کانال های فاضلاب، چشمه ها و قنوات قدیمی، لوله کشی آب و گاز، کابل های برق و تلفن که ممکن است در حین عملیات گودبرداری و خاک برداری موجب بروز خطر و حادثه گردند و یا خود دچار خسارت شوند، بررسی و شناسایی شوند.

ت) چنانچه محل گودبرداری در نزدیکی و یا مجاورت یکی از ایستگاه های خدمات عمومی از قبیل آتش نشانی و اورژانس بوده و یا در مسیر خودروهای آنها باشد، باید قبلا مراتب به اطلاع مسئولین ذیربط رسانده شود تا احیانا در سرویس رسانی عمومی وقفه ای ایجاد نگردد.

ث) در استفاده از روش های پایدارسازی دیواره های گودبرداری از قبیل میخ کوبی و میل مهار ورود به محدوده مالکیت املاک مجاور و همچنین معابر عمومی ممنوع می باشد. مگر با موافقت ذینفع و مرجع رسمی ساختمان.

نکات ایمنی مربوط به گودبرداری:

الف) در صورتی گودبرداری و خاکبرداری احتمال خطری برای پایداری و سرویس دهی دیواره های گود، دیوارها و ساختمان های مجاور و یا مهارها وجود داشته باشدباید قبل از گودبرداری و خاکبرداری ایمنی و پایداری آنها با استفاده از روش هایی نظیر نصب شمع، سپر و مهارهای مناسب و رعایت فاصله لازم و ایمن گودبرداری و در صورت لزوم با اجرای سازه های نگهبان تامین گردد.

ب) در مواردی که عملیات گودبرداری در مجاورت بزرگراه ها، خطوط یا مراکز و تاسیسات دارای ارتعاش انجام می شود. باید اقدامات لازم برای جلوگیری از لغزش یا ریزش جداره ها صورت گیرد.

پ) در گودبرداری هایی که عملیات اجرایی به علت محدودیت ابعاد آن با مشکل نور و تهویه هوا مواجه می گردد، لازم است نسبت به تامین وسایل روشنایی و تهویه هوا اقدام لازم به عمل آید.

ت) مواد حاصل از گودبرداری نباید به فاصله کمتر از ۱ متر از لبه گود ریخته شوند. همچنین این مواد در پیاده روها و معابر عمومی به نحوی انباشته شوند که مانع عبور و مرور گردید یا موجب بروز حادثه گردند.

ث) در گودهایی که عمق آنها بیش از ۱ متر می باشد، نباید کارگر در محل کار به تنهایی به کار گمارده شود.

ج) در گودبرداری ها، عرض معابر و راه های شیب دار (رمپ) احداثی ویژه وسایل نقلیه نباید کمتر از ۴ متر باشد.

نکات ایمنی مربوط به چاه ها و مجاری آب و فاضلاب:

الف) به منظور ایجاد تهویه کافی در عملیات حفاری چاه ها و مجاری آب و فاضلاب، باید هر نوع گاز، گرد و غبار و مواد آلاینده دیگر که برای سلامتی افراد مضر است، به طرق مقتضی از محل کار خارج شود.

ب) پس از خاتمه کار روزانه و یا در مواقعی که حفاری انجان نمی شود، دهانه چاه باید با صفحات مشبک مقاوم و مناسب به نحو مطمئن پوشانده شود.

پ) در حفاری چاه ها و مجاری آب و فاضلاب باید ضوابط مندرج آیین نامه و مقررات حفاظتی چاه های دستی لحاظ گردد.

ت) کلیه افرادی که فعالیت آنها با عملیات حفاری چاه ها و مجاری آب و فاضلاب مرتبط است باید متناسب با نوع کار به وسایل و تجهیزات حفاظت فردی مجهز شوند.

دوستان و داوطلبان آزمون نظام مهندسی برای تسلط بیشتر بر مباحث مقررات ملی ساختمان می توانند از مطالب جمع آوری شده در سایت کلیدواژه استفاده نمایند: 

نمونه سوالات ( تست های تالیفی ) مبحث ۱۲ ( ایمنی و حفاظت کار در حین اجرا )

آزمون آنلاین مبحث دوازدهم (ایمنی و حفاظت کار در حین اجرا) ویژه آزمون نظام مهندسی

کلید واژه های آزمون نظام مهندسی

پاسخ تشریحی تست های مبحث ۱۲ مقررات ملی ساختمان در آزمون اجرا عمران مهر ۹۹

پاسخ تشریحی تست های مبحث ۱۲ مقررات ملی ساختمان در آزمون نظارت عمران مهر ۹۸

پاسخ تشریحی سوالات مبحث ۱۲ مقررات ملی ساختمان در آزمون اجرا عمران مهر ۹۸

پاسخ تشریحی تست های مبحث ۱۲ مقررات ملی ساختمان در آزمون اجرا عمران مهر ۹۹

نمونه سوالات آزمون نظام مهندسی

فیلم آموزشی مبحث ۱۲ مقررات ملی ساختمان ویژه آزمون نظام مهندسی

دیدگاهتان را بنویسید