بررسی ضوابط بهره برداری و نگهداری از سیستم لوله کشی گاز براساس مبحث ۱۷ مقررات ملی ساختمان
در سلسله بررسی های انجام شده در مورد مباحث مقررات ملی ساختمان در سایت کلید واژه ، در این نوشتار با ضوابط بهره برداری و نگهداری از سیستم لوله کشی گاز مطابق با مبحث ۱۷ مقررات ملی ساختمان آشنا می شویم.
مبحث ۱۷ مقررات ملی ساختمان تحت عنوان «لوله کشی گاز طبیعی» یکی از منابع آزمون رشته های عمران(اجرا)، معماری (نظارت و اجرا) و تاسیسات مکانیکی (طراحی و نظارت) است.
نکات مورد توجه در دوره بهره برداری:
الف) هرگونه تغییر در ساختمان محل نصب موتورخانه که منجر به کم شدن فضا و یا مسدود و یا کم شدن مسیرهای پیش بینی شده برای تامین هوای مورد نیاز احتراق شود، مجاز نیست.
ب) هر نوع کنده کاری در مسیرهای لوله گاز در داخل و یا خارج از ساختمان باید با آگاهی از مسیرهای عبور لوله گاز به نحوی انجام شود که به لوله و پوشش محافظ روی لوله هیچ گونه آسیبی وارد نشود.
پ) در صورت صدمه دیدن لوله گاز و یا پوشش روی آن در هنگام کنده کاری، هرگونه تعمیرات باید با اطلاع شرکت گاز مربوطه انجام شود.
ت) قطع کردن و از مدار خارج نمودن لوازم کنترل و محافظ شعله در سیستم های حرارت مرکزی مجاز نیست.
ث) از لوله کشی گاز نباید به منظور اتصال زمین استفاده شود.
تغییر در سیستم لوله کشی گاز در ساختمان:
الف) هرگونه تغییر در سیستم لوله کشی گاز ساختمان، باید با تایید مهندس ناظر و توسط افراد و یا شرکت های مجاز انجام شود.
ب) چنانچه مهندس ناظر، اجرای سیستم لوله کشی جدید گاز را مورد تایید قرار دهد، باید گواهینامه مربوطه را صادر نماید. ارائه نسخه ای از این گواهینامه به شرکت گاز ناحیه، برای وصل مجدد گاز الزامی است.
پ) کلیه قسمت های که اجرا شده و یا تحت تعمیر قرار گرفته اند، باید برای انجام بازرسی مهندس ناظر قابل مشاهده و دسترسی باشد و براساس مبحث ۱۷ تحت آزمایش فشار هوا (ویا گاز نیتروژن) قرار گیرند.
ت) برای تخریب ساختمان و جمع آوری سیستم لوله کشی گاز مراتب باید به اطلاع شرکت گاز ناحیه برسد.
تعمیر سیستم لوله کشی گاز ساختمان:
الف) قبل از هرگونه تعمیر باید گاز موجود در لوله به فضای مناسب و باز تخلیه شود. تخلیه گاز در محفظه احتراق دیگ های حرارت مرکزی یا از طریق لوازم گاز سوز مجاز نمی باشد.
ب) در صورت قطع اتصال لوازم لوله کشی گاز، شیر مربوطه باید با درپوش مناسب مسدود و سپس مورد آزمایش نشتی قرار گیرد.
پ) در هنگام کنده کاری و انجام تعمیرات لوله گاز توکار، جهت جلوگیری از آسیب به پوشش خارجی لوله باید در حداقل زمان ممکن انجام شود.
ت) در هنگام انجام تعمیرات لوله کشی گاز ساختمان، نباید هیچ گونه تنش و بار اضافه بیش از حد مجاز به لوله وارد شود.
حفاظت لوله کشی گاز:
الف) اگر محل قرار گیری گاز به نحوی باشد که بار بر آن وارد شود (لوله هایی که از دیوار و سقف و کف ساختمان عبور می کنند) باید در برابر بارهای وارده محافظت شوند.
ب) در صورتی که آسیب وارده به لوله کشی گاز وضع خطرناکی را ایجاد نماید، باید بلافاصله توسط صاحب ساختمان یا نماینده قانونی او، گاز از طریق شیر اصلی ساختمان قطع و اقدامات بعدی برای رفع اشکال پیش آمده فورا انجام شود. در موارد اضطراری بستن شیر روی علمک مجاز می باشد.
پ) هر قسمت ساختمان که بر اثر بریدن، شکافت یا سوراخ کردن به منظور اجرای شبکه لوله کشی گاز ساختنام ضعیف شود و یا آسیب ببیند باید پس از خاتمه لوله کشی گاز مجددا تعمیر و تقویت شده و به حالت ایمن و بی خطر بازسازی گردد.
ت) کانال هایی که برای لوله گذاری به موازات پی ساختمان حفر می شوند، نباید زیر محدوده سطح باربر پی قرار گیرد.
دواطلبان آزمون نظام مهندسی برای موفقیت در آزمون می توانند از منابع زیر استفاده نمایند:
نمونه سوالات مبحث ۱۷ لوله کشی گاز طبیعی (تست ها تالیفی میباشد)
کلید واژه های آزمون نظام مهندسی (همه رشته ها)
آزمون آنلاین مبحث ۱۷ مقررات ملی ساختمان لوله کشی گاز طبیعی (رایگان)
راهنمای حل مسائل لوله کشی گاز (انتخاب قطر،نوارپیچی، عایق کاری و…)
پک راهنمای حل مسائل مبحث ۱۷ (گازکشی، دودکش، تامین هوای احتراق)