آشنایی با حفاظت کاتدی شبکه های لوله کشی گاز براساس مبحث ۱۷ مقررات ملی ساختمان

آشنایی با حفاظت کاتدی شبکه های لوله کشی گاز براساس مبحث ۱۷ مقررات ملی ساختمان

ویرایش سال ۸۹ مبحث ۱۷ مقررات ملی ساختمان با عنوان لوله کشی گاز طبیعی یکی از منابع آزمون رشته های عمران (اجرا)، تاسیسات مکانیکی (طراحی، نظارت و اجرا) و معماری (نظرات و اجرا) می باشد. در این نوشتار به بررسی حفاظت کاتدی شبکه های لوله کشی گاز مطابق با مبحث ۱۷ مقررات ملی ساختمان می پردازیم.

تعریف:

حفاظت کاتدی نوعی سیستم الکتریکی برای جلوگیری از خوردگی بوده و برای فلزاتی که با خاک، آب و یا سایر الکترولیت ها در تماس باشند، مورد استفاده قرار می گیرد.

با استفاده از بهترین انواع پوشش ها و کاربرد بهترین روش های اجرایی عایقکاری نمی توان سطح خارجی لوله ها را برای مدت طولانی و به طور صد در صد از خطر زنگ زدگی محفوظ نگاه داشت. به همین دلیل برای حفاظت لوله های مدفون از زنگ زدگی از سیستم حفاظت کاتدی استفاده می شود.

نکته: قبل از اقدام به طراحی سیستم حفاظت کاتدی، باید مقاومت مخصوص خاک در محل مورد نظر برای لوله گذاری و نصب شبکه حداقل در یک نقطه به ازا هر ۵۰۰ متر از طول شبکه در عمق های دفن لوله و ۱ متر پایین تر اندازه گیری شود.

انواع سیستم های حفاظت کاتدی:

سیستم های حفاظت کاتدی به دو دسته کلی تقسیم می شوند: حفاظت کاتدی به روش آندهای فداشونده و حفاظت کاتدی به روش تزریق جریان مستقیم.

حداقل پتانسیل حفاظتی:

به منظور حفاظت از زنگ زدگی لوله های مدفون در خاک، حداقل پتانسیل ناشی از جریان فعال شده در لوله باید به شرح زیر باشد:

اختلاف پتانسیل در کلیه نقاط شبکه لوله کشی مدفون نسبت به نیم پیل مس/سولفات مس برای هر نوع پوشش باید ۰/۸۵- ولت یا منفی تر باشد.

در زمین هایی که احتمال وجود باکتری های احیا کننده سولفات وجود دارد، اختلاف پتانسیل در کلیه نقاط شبکه لوله کشی مدفون نسبت به نیم پیل مس/ سولفات مس ۰/۹۵- ولت یا منفی تر باید باشد.

ولتاژ لوله نسبت به خاک در حالت طبیعی بین ۰/۴- الی ۰/۶۵- ولت می باشد.

کنترل و ارزیابی:

جهت اطمینان از کارایی و بازدهی سیستم های حفاظت کاتدی نصب شده باید به طور ادواری و حداقل هر سه ماه یکبار اندازه گیری پتانسیل لوله نسبت به خاک اطراف آن با استفاده از یک دستگاه ولت متر که دارای مقاومت داخلی حداقل ۵۰ هزار اهم به ازای یک ولت باشد و نیم پیل مس/ سولفات مس انجام شود.

نقاط اندازه گیری:

حداقل فاصله بین دو نقطه ۳۰۰ متر در نظر گرفته شود. در مورد آندهای فداشونده نقاط اندازه گیری باید در محل هایی که فاصله آن از دو حفره متوالی به یک ادازه است، پیش بینی و نصب شوند.

اتصالات عایقی:

اتصالات عایقی قطعاتی هستند که ارتباط الکتریکی بین دو طرف آنها قطع گردیده است. این قطعات به منظور جداسازی الکتریکی بین دو قسمت از شبکه یا خطوط فولادی گاز به کار می روند. اتصالات عایقی باید از نوع لبه جوشی و یا عایق بین فلنجی باشد.

دوستان و داوطلبان آزمون نظام مهندسی ساختمان برای قبولی در آزمون می توانند از منابع گردآوری شده زیر استفاده نمایند:

نمونه سوالات مبحث ۱۷ لوله کشی گاز طبیعی (تست ها تالیفی میباشد)

کلیدواژه های آزمون نظام مهندسی

آزمون آنلاین مبحث ۱۷ مقررات ملی ساختمان لوله کشی گاز طبیعی (رایگان)

پکیج راهنمای حل مسائل مبحث ۱۷ (گازکشی، دودکش، تامین هوای احتراق)

پاسخ تشریحی تست های مبحث ۱۷ مقررات ملی ساختمان در آزمون نظارت معماری مهر ۹۹

پاسخ تشریحی تست های مبحث ۱۷ مقررات ملی ساختمان در آزمون اجرا معماری مهر ۹۹

پاسخ تشریحی سوالهای مبحث ۱۷ مقررات ملی ساختمان در آزمون نظارت معماری مهر ۹۸

پاسخ تشریحی تست های مبحث ۱۷ مقررات ملی ساختمان در آزمون اجرا معماری مهر ۹۸

پاسخ تشریحی تست مبحث ۱۷ در آزمون نظارت معماری مهر ۹۶

آشنایی با اجرای لوله کشی روکار گاز براساس مبحث ۱۷ مقررات ملی ساختمان

دیدگاهتان را بنویسید