آشنایی با سیستم صوتی و اعلام خطر
مبحث سیزدهم مقررات ملی ساختمان (طرح و اجرای تاسیسات برقی ساختمان) جزو منابع رشته معماری (نظارت و اجرا) و همچنین رشته عمران (اجرا) و همچنین صلاحیت های طراحی، نظارت و اجرا رشته تاسیسات برقی می باشد.
در این نوشتار به بررسی سیستم صوتی و اعلام خطر می پردازیم.
سیستم صوتی و اعلام خطر:
الف) دستگاه های مرکز تقویت و پخش سیستم صوتی (پیان رسانی) متعارف باید از نوع با ولتاژ زیاد (۷۰ و ۱۰۰ ولت) و با امپدانس زیاد باشد، قدرت اسمی سینوسی سیستم باید حداقل معادل جمع قدرت بلندگوها، با احتساب قدرت خروجی از ترانسفورماتوهای تطبیق آن ها و افت توان در مسیرهای سیم کشی باشد.
ب) هر مدار خروجی از مرکز باید مجهز به وسیله حفاظت مخصوص به خود باشدف به نحوی که خرابی در یم کدار سبب از کارافتادگی کل سیستم نشود.
پ) مرکز سیستم صوتی با اعلام خطر باید خصوصیاتی از قبیل اولویت دادن به پخش خبرهای خطر و نیز توانایی ارتباط با مرکز سیستم اعلام حریق و نیز سیستم مدیریت هوشمند ساختمان (BMS) را داشته باشد.
ت) هادی های مدار میکروفن باید مخصوص این کار (مجهز به شیلد حفاظتی و نظایر آن) باشد و همراه با هیچ مدار دیگری مانند مدار بلندگو به داخل یک لوله هدایت نشوند.
ث) مدارهای تغذیه کننده بلندگوها باید مستقل از سیستم های دیگر و در داخل لوله های فولادی اجرا گردد، مگر آنکه مدارها، دارای نوعی پرده فلزی مانند شیلد یا فویل، که نهایتا به سیستم اتصال زمین وصل می گردد، باشد که در ایم صورت استفاده از لوله پلاستیکی برای لوله کشی مدارهای صوتی مجاز خواهد بود.
ج) کلیه اتصالات مربوط به ترانسفورماتورهای تطبیق بلندگوها باید با لحیم کاری یا با استفاده از لحیم کاری و اتصال های مخصوص اجرا شود، استفاده از اتصالات پیچی، جز در مواردی که اجزای سیستم مجهز به این گونه اتصالی ها باشند، ممنوع است.
چ) در ساختمان هایی که سیستم صوتی مجهز می شوند، علاوه بر محل های نصب انواع بلندگو بر حسب ضرورت در محل های زیر نیز باید بلندگو نصب شود:
-کابین آسانسور
-فضای انتظار آسانسور
-راهروها، پلکان های خروج، سرسراها و راه های خروج الزامی
ح) کابل تغذیه مدار بلندگوها در سیستم صوتی و اعلام خطر از نوع متعارف و یا تحت IP باید از نوع مقاوم در مقابل حریق بوده و براساس استانداردهای معتبر تولید شده باشد. سایر مشخصات این کابل نیز باید طبق توصیه سازندگان معتبر سیستم انتخاب شود. لازم به ذکر است که در سیستم صوتی متعارف و بدون سیستم اعلام خطر، الزامی به استفاده از کابل مقاوم در مقابل حریق برای تغذیه مدار بلندگوها نمی باشد.
دوستان و داوطلبان آزمون نظام مهندسی برای تسلط بیشتر به مباحث مقررات ملی ساختمان می توانند از منابع زیر استفاده نمایند:
نمونه سوال مبحث ۱۳ مقررات ملی ساختمان
کلید واژه های آزمون نظام مهندسی
فیلم آمادگی آزمون نظام مهندسی تاسیسات برقی
پاسخ تشریحی تست های مبحث ۱۳ در آزمون اجرا عمران مهر ۹۸
پاسخ تشریحی سوالات مبحث ۱۳ در آزمون اجرا معماری مهر ۹۸
پاسخ تشریحی تست های مبحث ۱۳ در آزمون نظارت معماری مهر ۹۸
پاسخ تشریحی تست مبحث ۱۳ در آزمون نظارت معماری مهر ۹۶
پاسخ تشریحی سوالات مبحث ۱۳ مقررات ملی آزمون معماری اجرا مهر۹۶